Professionele hulp bij borstvoeding

 

Voor- en nadelen van borstvoeding

Het is goed om te weten waar je het allemaal voor doet. Vooral wanneer het in het begin niet zo gemakkelijk gaat en je er veel tijd in moet steken om alles goed op de rails te krijgen voordat het echt leuk wordt. Daarom staan hieronder de voordelen van het geven van borstvoeding.

Voordelen voor de baby

Moedermelk bevat antistoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat een baby minder snel ziek wordt en zorgt voor een betere ontwikkeling van het immuunsysteem. Borst gevoede kinderen hebben minder of minder ernstige infecties aan luchtwegen, maag en darmen, urinewegen en hersenvliezen.

Borstvoeding beschermt  tegen overgewicht, allergische aandoeningen, diabetes type 2, ziekte van Crohn en hart- en vaatziekten. Op de lange termijn hebben borst gevoede baby's als volwassenen een lagere bloeddruk, lager cholesterol gehalte en presteerden ze beter op intelligentietesten

Voordelen voor de moeder

Moeders verliezen direct na de bevalling minder bloed. Ook hebben de vrouwen door het geven van de borst de eerste maanden na de bevalling geen menstruatie en ze hebben gemakkelijker het gewicht van voor de zwangerschap weer terug. Verder is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het geven van borstvoeding beschermt tegen reumatoïde artritis en mogelijk tegen borstkanker voor de overgang en eierstokkanker.

Nog meer voordelen die ook belangrijk zijn

Moedermelk is gratis, spaart milieu, moedermelk is klaar voor gebruik zonder gevaar voor bederf, moedermelk is altijd goed van samenstelling en is een rustmoment voor de moeder. Je kan je kindje makkelijk troosten, als je baby onrustig is zal hij gerustgesteld worden door het zuigen aan de borst, hij hoort en voelt je hartslag en je ademhaling en je baby ligt lekker warm.

Een nadeel zou kunnen zijn:

Je kan problemen krijgen zoals tepelkloven of borstontsteking. Misschien vind je het vervelend om buitenshuis te voeden zoals bijvoorbeeld in een restaurant of als je  visite hebt en je baby wil net eten. Daarnaast moet je het altijd zelf doen en je partner kan het gevoel hebben dat hij buiten wordt gesloten en alleen de vervelende klusjes mag doen.

Voor je baby is er geen enkel nadeel, alleen voordeel.

Bijzonderheden van moedermelk

In moedermelk zit alles wat een baby nodig heeft. De samenstelling past zich steeds aan, aan de behoefte van je kindje. Moedermelk verschilt ook van samenstelling per dag, zelfs per voeding en ook tijdens de voeding is er verschil in de eerst melk en de laatste melk. Als een moeder een infectie doormaakt, maakt ze voor zichzelf antistoffen aan en de baby krijgt die dan via de moedermelk binnen waardoor de baby ook is beschermd voor deze infectie. De kleur, geur, en smaak verandert met wat de moeder eet, zodat de baby later een betere smaakontwikkeling heeft en  gemakkelijker overgaat op vast voedsel. De eerste 6 maanden heeft een baby geen andere voeding nodig. 

Een uitzondering zijn de vitamines D en K. Van nature zitten deze vitamines  ook voldoende in moedermelk maar onze leefgewoontes zijn door de tijd heen veranderd, zodat onze behoeftes anders zijn. Met het geven van vit K en D begin je als je baby 8 dagen oud is en wordt in de kraamtijd besproken door de verloskundige en kraamverzorgende.

Links

www.borstvoeding.nl

www.borstvoeding.com

www.voedingscentrum.nl

www.richtlijnborstvoeding.nl

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-vergelijken/zwanger#borstvoeding